Co można ugotować w kociołku nad ogniskiem?

kociolek

Przygotowywanie potraw na świeżym powietrzu przynosi wiele pozytywnych wrażeń, często stając się jedną z głównych czynności podczas biesiad, zarówno rodzinnych, jak i tych organizowanych w trakcie rozmaitych spotkań w większym gronie. Jednak gotowanie pod chmurką wymaga zastosowania odpowiednich naczyń. Jednym z nich okazuje się kociołek żeliwny. Ustawiony na wolnym ogniu pozwala na przygotowanie apetycznych potraw zarówno w czasie biwaków, pikników, jak i dużych imprez plenerowych. Można w nim ugotować smaczne, pożywne i pełnowartościowe potrawy. Poniżej przedstawiamy jakie.

Tradycyjna grochówka

Na wielu imprezach plenerowych można spotkać klasyczną grochówkę z wkładką. Przygotowanie okazuje się proste. Do kociołka wrzucamy mięso z żeberek, słoninę i wlewamy wodę. Gotujemy przez około 30 minut, następnie dodajemy ziemniaki, groch, marchew, sól, pieprz, liście laurowe oraz majeranek. Całość gotujemy około 60 minut. Wlewamy do misek lub talerzy. Co robimy, jeśli zostanie trochę tej smacznej zupy? Wówczas resztę przelewamy w słoik na przetwory i zabieramy do domu. Na szczęście to się zbyt rzadko zdarza, aby tradycyjna grochówka zalegała na dnie kociołka.

Pieczonka z kociołka

Ile głów tyle pomysłów na apetyczną pieczonkę z kociołka. My podpowiadamy najprostszy pomysł. Wystarczy rozgrzany kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, następnie ułożyć pokrojone i posolone ziemniaki, potem układamy boczek, kiełbasę, cebulę, a następnie przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem. Takie warstwy wykonujemy dwukrotnie. Całość należy przykryć liśćmi oraz pokrywą, a następnie gotujemy na ognisku od około 45 do 50 minut. Ta wyśmienita potrawa będzie znikała z talerzy w błyskawicznym tempie. Po zakończonej konsumpcji nie zapomnij o tym, aby kociołki na ognisko zawsze dokładnie umyć i opłukać.

Gulasz węgierski

Mięso pokrojone w kostkach i mnóstwo świeżych warzyw! Brzmi apetycznie, a smakuje o wiele lepiej. Do rozgrzanego kociołka wrzuć przyprawione mięso z papryką i zalej warzywnym bulionem, który wcześniej przygotujesz w domowej kuchni, potem dodaj posiekaną marchew oraz ziemniaki i gotuj przez 30 minut. Następnie dodaj czerwoną oraz zieloną paprykę i dalej gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Na końcu dodaj natkę świeżej pietruszki.

Tradycyjny gulasz z kociołka

Pokrojony boczek wrzucamy do rozgrzanego na ognisku garnka i lekko podsmażamy, dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy czosnek, cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Potem wrzucamy pokrojone w kostki mięso i obsmażamy w kociołku, wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy dwie łyżki sproszkowanej papryki słodkiej oraz jedną ostrej. Dolewamy 3 łyżki sosu pomidorowego, mieszamy i podsmażamy wszystko przez kilka minut.

Następnie w zależności od tego, czy gulasz ma być gęsty, czy rzadki wlewamy szklankę lub dwie bulionu, który wcześniej został przygotowany w domowej kuchni. Całość należy gotować około dwóch godzin, co jakiś czas mieszając w kociołku. Na końcu dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki, pomidory, paprykę żółtą, czerwoną oraz zieloną i wszystko gotujemy przez około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − dziewięć =

© 2018-2023 Serwis ice.info.pl jest wyłącznie platformą informacyjno-rozrywkową. Nie służy jako poradnik medyczny i budowlany oraz nie ma na celu obrażanie osób trzecich. Wszystkie informacje zamieszczone na stronie nie zastępują indywidualnej wizyty i konsultacji z lekarzem lub specjalistom. Stosowanie treści zawartych na stronie ice.info.pl w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem-specjalistą. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie. |