Stół do jadalni – jaki wybrać?

Stół to serce jadalni i jeden z najważniejszych, najbardziej eksploatowanych mebli w domu. Warto dobrze przemyśleć jego wybór, by efektownie i funkcjonalnie urządzić miejsce, gdzie każdego dnia gromadzimy się z bliskimi przy śniadaniu, obiedzie czy kolacji, jak też biesiadujemy w większym gronie przy okazji różnych uroczystości. Jaki materiał sprawdzi się najlepiej? Czy postawić na naturalne drewno, czy inny surowiec? Wybrać stół rozkładany czy nierozkładany? Okrągły czy prostokątny? Jeśli zastanawiasz się, jaki stół będzie odpowiedni do Twojego wnętrza, zapraszamy do lektury! Przyjrzymy się najważniejszym aspektom wyboru stołu, by pomóc Ci stworzyć przestrzeń, w której codzienność nabiera wyjątkowego smaku.

Z jakiego materiału stół do jadalni?

Solidny stół wykonany z wysokiej jakości materiałów, takich jak drewno, gwarantuje trwałość na lata. W przeciwieństwie do tanich mebli zrobionych z płyt MDF lub wiórowych, stoły z litego drewna są o wiele bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. To szczególnie ważne w jadalniach, gdzie stół narażony jest na intensywne użytkowanie – od codziennych posiłków, przez prace domowe dzieci, aż po uroczyste przyjęcia rodzinne.

Naturalne drewno można odnawiać, by przedłużyć jego żywotność. W przypadku drobnych uszkodzeń, takich jak rysy, stół wystarczy przeszlifować i ponownie zabezpieczyć olejem czy lakierem, co sprawia, że wygląda jak nowy. Choć lite drewno jest droższe, trzeba pamiętać, że tanie, słabszej jakości stoły często wymagają wymiany już po kilku latach, a to w dłuższej perspektywie jest mniej opłacalne niż zakup trwałego, solidnego drewnianego mebla.

Drewno jest też bardzo uniwersalnym materiałem. Pasuje do każdej aranżacji. O ile stoły z blatem szklanym świetnie wpisują się w nowoczesne, minimalistyczne przestrzenie, a stoły z blatem kamiennym (np. granitowym czy marmurowym) doskonale zaprezentują się tam, gdzie liczy się element luksusu (np. w stylu glamour czy art deco), o tyle stoły drewniane można dopasować do każdego wystroju.

Łatwość dostosowania drewna do specyfiki projektu oraz swoich oczekiwań wynika m.in. z różnorodności gatunków. Każda odmiana ma inną barwę, strukturę, a także właściwości. Jednym z najbardziej cenionych gatunków jest dąb, który odznacza się wyjątkową twardością, wytrzymałością, ma dość wyraźny rysunek słojów i szlachetną, głęboką barwę. Buk z kolei jest gatunkiem łatwym w obróbce, elastycznym, często stosowanym do produkcji elementów giętych, a zarazem trwałym. Ma dość jednolitą strukturę. Sosna jest drewnem miękkim, lekkim, ale wykazuje dobre właściwości mechaniczne. Posiada widoczne słoje i sęki, ciepłą, jasną barwę.

Drewno może być ponadto wykończone w różny sposób: lakierem, olejem naturalnym, olejowoskiem, barwione bejcą.

Stół rozkładany czy nierozkładany?

Kiedy dokonasz wyboru materiału, np. postawisz na stół dębowy, trzeba podjąć kolejną decyzję: czy będzie to stół dębowy rozkładany czy nierozkładany. Ta decyzja ma ogromne znaczenie dla funkcjonalności jadalni.

Stoły rozkładane są idealnym wyborem do mniejszych mieszkań, gdzie każdy centymetr przestrzeni ma znaczenie. Na co dzień mogą pełnić funkcję kompaktowego mebla, przy którym zasiadają domownicy, a w razie potrzeby można je rozłożyć, by w komfortowych warunkach ugościć większą liczbę osób. Ofertę wysokiej jakości rozkładanych stołów znajdziesz na https://danzz.pl/katalog/meble/stoly-rozkladane-z-litego-drewna/

Stoły z blatem nierozkładanym, choć nie dają takiej elastyczności, też mogą być dobrym rozwiązaniem, np. wtedy, gdy jadalnia jest na tyle przestronna, że nie ma potrzeby, by duży stół składać.

Stół okrągły czy prostokątny?

Częstym dylematem podczas urządzania jadalni jest wybór pomiędzy stołem okrągłym a prostokątnym. Stoły okrągłe wydają się bardziej subtelne i delikatne w przestrzeni. Dzięki swojej formie optycznie łagodzą linie pomieszczenia, nadając mu przyjemnej harmonii. Sprzyjają także integracji – wszyscy goście mogą się widzieć i swobodnie uczestniczyć w rozmowie.

To idealne rozwiązanie do rodzinnych obiadów oraz spotkań towarzyskich. Są też bezpieczniejsze w przypadku małych dzieci – eliminują ryzyko urazów związanych z uderzeniem o róg. Z kolei stoły prostokątne są z reguły bardziej ustawne. Ich kształt pozwala na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, zwłaszcza w długich, wąskich jadalniach. W razie potrzeby można je nawet jedną krawędzią dosunąć do ściany.

Wybór pomiędzy stołem okrągłym a prostokątnym może być w niektórych przypadkach podyktowany także stylem wnętrza. W jadalniach w stylu industrialnym warto postawić na prostokątny kształt blatu, który podkreśli surowy charakter wnętrza. Prostokątny stół będzie też świetną propozycją do przestrzeni rustykalnych, uwydatniając ich tradycyjny, wiejski charakter. Z kolei stół okrągły to idealny wybór do jadalni w stylu japandi, będzie doskonale korespondował z opływowymi formami we wnętrzu, czy do jadalni art deco, gdzie koła i łuki tworzą ciekawe, wyrafinowane połączenia z prostymi liniami.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wybór odpowiedniego stołu będzie świadomy i trafny. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 − pięć =

© 2018-2023 Serwis ice.info.pl jest wyłącznie platformą informacyjno-rozrywkową. Nie służy jako poradnik medyczny i budowlany oraz nie ma na celu obrażanie osób trzecich. Wszystkie informacje zamieszczone na stronie nie zastępują indywidualnej wizyty i konsultacji z lekarzem lub specjalistom. Stosowanie treści zawartych na stronie ice.info.pl w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem-specjalistą. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie. |